Idéburen butik i Ytterjärna

Kultiverad Sinnlighet

Robygge är en del av den antroposofiska idériktningen i Sverige med sin fördjupade syn på tillvaron och bakomliggande sammanhang, som kommer till uttryck i en stämning av kultiverad sinnlighet. Estetiskt tilltalande färgsättning och formgivning är väsentligt för Robygges helhetssyn vad gäller interiör, varor, utåtriktad identitet mm med en tidlös skönhet (C Larsson, C Malmsten).

En viktig uppgift är att stimulera framväxten av ett konsthantverk, som får impulser till en förnyelse ur antroposofin. Robygge vill värna om hantverkstraditionen – omsorgsfullt formgivna och framställda saker har en given plats, liksom att samarbeta med läkepedagogiska/socialterapeutiska verksamheter och utgöra ett skyltfönster för deras produkter.

Robygge tar ett miljöansvar genom användningen av naturmaterial i kläder, leksaker och konsthantverk (ull, siden, trä). Vi har även ekologiska kroppsvårdande produkter och tvättmedel. En ekologisk helhetssyn på varor och butiken som helhet eftersträvas.

 

Känsla för skönhet och kvalitet

Robygge vill ge själslig och sinnlig näring till människor i olika åldrar. Inriktningen på kvalitet, mening och skönhet är ett uttryck för detta. Sortimentet talar till grundläggande mänskliga behov och väcker nyfikenhet hos den växande och sökande människan.

Musikinstrumenten har en självklar plats inom waldorfpedagogiken och finns på Robygge för att alla människor ska få tillgång till de harmoniska klangerna och tonerna. Presentartiklar såsom oljelampor, agatljus, vattenprismor, glas och smycken är noga utvalda med tanke på skönhet, kvalitet och konstnärligt utförande.

 

Butik i Ytterjärna sedan 1972

Robygge (eg. bygga med ro; leksaker & småhantverk) växte fram under början av 1970-talet. Det var urban Forsén i samarbete med  några antroposofer i Järna, främst Arne Klingborg, Erik Asmussen och Fritz Fuchs. Behovet var att tillhandahålla varor, hantverksmässigt tillverkade i små serier med höga kvalitets- och skönhetskrav. Inspiration till denna “andliga funktionalism” kom bland annat från Arts & Craftsrörelsen i Storbritannien, W Morris och Shakerrörelsen i USA.

Ett besök i butiken skulle – och ska – tilltala sinnena och lek- & läslusten! Man ska få en helhetsupplevelse, uppleva en atmosfär av något ovanligt, något harmoniskt och tilltalande – oavsett ålder… Besökaren ska kunna träffa andra människor med intresse för filosofi, pedagogik, konst, hantverk mm och finna saker, som inte finns i andra affärer – ting med en antroposofiskt inspirerad tillkomst. Sedan 2018 drivs Robygge av Humanprogress, en idéburen ideell omsorgsverksamhet medlem i Värna och Famna.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen