Färg och ljuslära

När: 7 mars 2020, 10-16
Vart: Robyggehuset, Järna

I samarbete med Folkuniversitetet.

Vill du få en större förståelse för vad färg och ljus är och hur dessa samverkar? Här får du de rätta verktygen för att bättre kunna arbeta med frågor kring färgsättning och ljusdesign i både det lilla och de stora sammanhangen.

Vem kan gå kursen?

Inga förkunskaper krävs

Mål

Målet med kursen är att ge en bredare kunskap om färg och ljus. Att hitta verktyg för att bättre kunna arbeta med frågor kring färgsättning och ljusdesign i både det lilla och de stora sammanhangen.

Kursinnehåll

• Ögat och hur vi ser

• Ljuset och dess förhållande till den färgade ytan,

• Färgkemi

• Färgteori / färgsystem

• Färgpsykologi

Kursupplägg

Genom experiment, föreläsning och praktiska övningar både enskilt och i grupp kommer vi djupdyka i ett fascinerande ämnesområde med många bottnar.

Litteratur/Material

Material ingår. Kursen har tagit fri inspiration från Goethes Färglära och andra som har passion för ämnet.

Om kursledaren

Bengt Ahlin är färg- och ljusdesigner med lång erfarenhet och kunskap. Han undervisar som gästlärare i färg- och ljuslära på Konstfack, färgperception och NCS-systemet vid Colour Academy, NCS i Stockholm och håller kurser för estetiskt inriktade skolor runtom i landet.

Lasyrmålning

– lär dig blanda och måla lasyr!

När: 18 april 2020, 10-16
Vart: Robyggehuset, Järna

I samarbete med Folkuniversitetet.

Är du nyfiken på att veta mer om lasyrfärg och dess användning? Här får du kunskap och tips på hur du lyckas med lasyrmålning på både tak, väggar och möbler. Kursen äger rum på Robygge i Järna.

Vem kan gå kursen?

Kursen riktar sig till dig som vill använda färg på ett mångsidigt sätt. Inga speciella förkunskaper är nödvändiga.

Mål

Det här en praktisk kurs för dig som vill kunna blanda din egen färg och få tips och råd om hur du applicerar lasyr på olika material och underlag.

Kursinnehåll

Vi går igenom de olika delarna som gör en färg, pigment – bindemedel – lösningsmedel.
I kursen ingår också att lära sig att använda olika verktyg och metoder för att lyckas med lasyrmålning på både tak, väggar och möbler.

Kursupplägg

Kursen delas upp i teoretiska och praktiska övningar, både enskilt och i mindre grupper.

Litteratur/Material

Material ingår i kursavgiften. Litteratur: Boken ”Vackrare med lasyr” av Bengt Ahlin, finns att tillgå, och säljs på Robygge, Järna.

Om kursledaren

Bengt Ahlin är målare med lång erfarenhet och kunskap av lasyrmålning. Han undervisar också som gästlärare i färg- och ljuslära på Konstfack, färgperception och NCS-systemet vid Colour Academy, NCS i Stockholm och håller kurser för estetiskt inriktade skolor runtom i landet. Sina kunskaper om färg och ljus har han fått under sina 30 år som praktiserande målare och konstnär. Bengt är också författare till boken: Vackrare med lasyr.