Hållbart för kropp och själ

Lasyrmålning

Lasyrmetod: Träpanel

Tidigare obehandlade hyvlade eller finsågad panel och plywood.

Materialförberedelse: Täckpapper, maskeringstejp.

Verktyg för lasyrmålning: Hink att blanda färgen i, Stugpensel / Lasyrborste / Elementpensel

 

Förberedelser

Täck in golvet med papp, skydda lister, karmar, fönsterbågar etc. med maskeringstejp.

 

Grundera

För att ljusa upp träet, men ändå låta strukturen lysa igenom, blanda 1 del Färgbygge Hartsgrund, 1 del Lasyrgrund och 1 del vatten.

Detta ger en svagt vitlaserad grund för vidare lasyr med kulörta pigment.

 

Lasera

Blanda lasyren: Blanda 1 del Färgbygge Bivaxlasyr med 2–3 delar vatten. Ta en liten del av vätskan i en burk och tillsätt en lagom mängd av den pigmentkombination du valt. Rör ordentligt så att det blir en klumpfri smet. Häll försiktigt smeten i lasyrvätskan och rör ut med elementpensel.

Rör om ordentligt såväl före som under arbetet då pigmentet har en tendens att sjunka mot botten i hinken.

Provstrykningar: Doppa ned lasyrborsten i den färdigblandade vätskan och skaka sedan av den kraftigt två gånger. Det skall inte rinna.

Gör en liten provstrykning på en lös brädbit och bedöm resultatet när färgen torkat.

Målningsteknik: Måla panelen i träets riktning. Ta 2–4 brädor åt gången och måla ut brädorna i dess fulla längd innan det är dags för nästa omgång. Låt torka i 12- 24 timmar. ”Slipa” därefter lätt med ett fint sandpapper för att få bort fiberresning.

Rör om ofta i hinken med elementpenseln, för pigmentet sjunker snart mot botten.

Antal lasyrskikt / Strykningar: Träytor bör laseras två – tre gånger för att uppnå god kulöreffekt. Det är därför viktigt att man målar ”svagt” de två första gångerna för att vid tredje strykningen avstämma exakt den nyans man strävar efter. Det är speciellt viktigt då man vill lägga olikfärgade nyanser över varandra för att uppnå en blandeffekt. Efter cirka en vecka är ytan härdad.

 

Färgåtgång 25 kvm väggyta

Grundering: 2 l Färgbygge Lasyrgrund, 2 l Färgbygge Hartsgrund och 2 l vatten.

Lasering av hyvlat trä: 1,5 l Bivaxlasyr och cirka 5 l vatten (räcker till två skikt/strykningar). För ohyvlat trä gäller dubbla mängden.

Ungefärlig färgåtgång per kvadratmeter grundering: 1 dl Färgbygge Lasyrgrund, 1 dl Färgbygge Hartsgrund och 1 dl vatten.

Ungefärlig färgåtgång kvadratmeter lasering (2 strykningar): 0,5 dl Bivaxlasyr och 1,5 dl vatten, plus pigment efter behov. För ohyvlat trä gäller den dubbla mängden.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen