Hållbart för kropp och själ

Lasyrmålning - Tapet, puts gips

Lasyrmetod: Väggar

Tapet, puts, gips – inomhus

Materialförberedelse: Täckpapper, maskeringstejp, elemementpensel, roller, skaft och rollerhylsa.

Verktyg för lasyrmålning: Hink att blanda färgen i Lasyrborste / Elementpensel

 

Förberedelser

Täck in golvet med papp, skydda lister, karmar, fönsterbågar etc. med maskeringstejp.

Grundering 1

Vid starkt sugande eller blandade underlag bör ytorna grundas 1 ggr med Färgbygge Grundfärg.

Grundering 2

Vid tidigare grundning med Färgbygge Grundfärg, komplettera med 1 ggr Färgbygge Lasyrgrund. Vid jämt sugande underlag, hoppa över Färgbygge Grundfärg och rolla 2 ggr Färgbygge Lasyrgrund för ett jämt sugande resultat.

 

Lasera

Blanda lasyren: Blanda 1 del Färgbygge Bivaxlasyr med 3–4 delar vatten. Ta en liten del av vätskan i en burk och tillsätt en lagom mängd av den pigmentkombination du valt. Rör ordentligt så att det blir en klumpfri smet. Häll försiktigt smeten i lasyrvätskan och rör ut med elementpensel. Rör om ordentligt.

Provstrykningar: Gör en liten provstrykning på en vit kartong eller akvarellpapper för att se om nyansen duger. Doppa ned lasyrborsten i vätskan och skaka den kraftigt 2 gånger. Det ska inte rinna.

Antal lasyrskikt / Strykningar:

Man bör lasera en vägg två – tre gånger för att uppnå god effekt.

Första strykningen ger ett blaskigt och flammigt intryck, men med andra strykningen börjar väggen bli levande och få karaktär, tredje skiktet ger ett avklarnat, harmoniskt och välbalanserat intryck. Det är därför viktigt att man målar ”svagt” de två första gångerna för att vid tredje strykningen avstämma exakt den nyans man strävar efter. Det är speciellt viktigt då man vill lägga olikfärgade nyanser över varandra för att uppnå en blandeffekt. Växla arbetshåll mellan skikten för att på detta sätt fördela ut färgen jämt på ytan.

Efter cirka en vecka är ytan härdad.

Målningsteknik: Håll borsten i rak vinkel mot väggen så att alla fibertoppar ligger an mot ytan. Gör böljande rörelser som korsar varandra. Det gäller att fukta yta utan att dröja för länge på ett ställe. Man kan se tekniken som att man ”för över” en hinna av färg från ett hörn till ett annat.

Varje väggparti målas färdigt i ett svep enligt ”vått-ivått”-metoden”. Man rör successivt tills man kommer till ett hörn utan att gå tillbaka (då uppstår ett nytt, mörkare skikt).

Det kan vara lättare att vara två, en står på en stege och målar uppifrån och ned till halva väggen och den andra personen står golvet och målar ned mot golvlisten. På så sätt för man gemensamt den blöta ytan fram emot väggkanten.

Rör om ofta i hinken med elementpenseln, för pigmentet sjunker snart till botten.

 

Färgåtgång 25 kvm väggyta

Grundering: 1 x 4 l Färgbygge Grundfärg och 1 x 4 l Färgbygge Lasyrgrund, alternativ 2 ggr Färgbygge Lasyrgrund

Lasering: 1,5 l Bivaxlasyr för 3 strykningar / (0,5 l per lasyrskikt) samt lagom mängd av det pigment du valt.

Ungefärlig färgåtgång per kvadratmeter: Grundfärg 7–10 kvm per liter, Lasyrgrund 7–9 kvm per liter.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen