Annelies Schöneck delar i den här boken med sig av den rika kunskap om äpplen hon samlat på sedan långt tillbaka i sitt liv och i sin gärning som hushållslärare och näringsforskare.
Barndomens första upplevelser av äpplet: "Rödskindat, gyllene, frestande..." och mänsklighetens tidiga framställningar av äppelträdet och dess frukt i mytologi, saga och folktro bildar upptakten.
Sedan tar oss Annelies med på en variationsrik vandring, där hon skildrar äpplenas utvecklingsfaser och kemiska uppbyggnad, deras skörd, förvaring och mångsidiga användbarhet som livsmedel - i matlagningen och för dietkosten.
Hur gör man när man konserverar äpplen, torkar, mustar eller gör kvass av dem? Vem visste, att man t.o.m. kan göra skönhetsmedel av äpplen, t.ex. hårvatten och hudkräm.
Annelies ger oss många tips - och så lär hon oss koka äppelhonung, göra äppelcidervinäger, laga äppelsallad, äppelsoppa och äppelmüsli, bereda äppelsås och äppelchutney, bjuda på äppelpannkakor, trolla fram äppeltårtor, äppelkakor och mycket annat smått och gott.
Och det är just hennes ledmotiv, med små medel kan man göra så mycket - också när det gäller konsten att ta tillvara på äpplen!
Författare: Annelies Schöneck
Utförande: Häftad
Antal sidor: 94